allmän

sömntips

2014-01-16 23:00 #0 av: scheindel

Det är ganska vanligt att man inte får så mycket sömn som man egentligen skulle behöva. Man tror att man får tillräckligt eftersom man ju tar sig upp och iväg till jobbet utan problem, men det betyder inte att du inte skulle känna dig piggare om dagarna eller må ännu bättre på lång sikt med en eller ett par timmars sömn till varje natt.

Sömnen är absolut livsviktig. Med för lite sömn fungerar inte hjärnan optimalt. För lite sömn eller sömn som störs och därmed är av dålig kvalitet leder till försämrad reaktions- koordinations och prestationsförmåga. Du din kropp tål påfrestningar sämre och du blir mer sårbar för stress. På lång sikt kan det öka risken för allvarliga sjukdomar. En vuxen behöver som regel 7-9 timmars sömn per natt. Det precisa behovet varierar från person till person och 7-9 timmar är förutsatt att det är sömn av god kvalitet, alltså att vi inte blir störda.

Det är viktigt att det är på natten vi sover. Dels sover vi bättre i ordentligt mörker och dels har det visat sig att risken för vissa sjukdomar ökar bland grupper, t ex nattarbetare, som vänder på dygnet. Det är därför klokt att göra en vana av att gå och lägga sig så att man hinner somna i god tid före midnatt. Det är också en bra idé att börja varva ner i god tid före läggdags så att man redan är lugn och avslappnad när det är dags att sova. Stäng gärna av tvn, ta en kopp varmt te, gärna kamomill eller humle, eller varm mjölk. Alla dessa anses ha en avslappnande effekt. Ett annat sätt att koppla av är att ta ett skönt bad. Undvik kaffe, socker och andra livsmedel som tenderar att ha en uppiggande effekt timmarna innan läggdags.

Undvik svårigheter med att somna genom att skriva ner saker du kommer på så att du inte behöver vara rädd att glömma dem under natten. Stress är en stor sömnbov så utveckla strategier för att hantera stress i vardagen. Att vara ute i god tid så att du slipper tidspress är ett bra sätt. Motion samt mindfullness eller meditation är andra. Om du har svårt att somna för att tankarna tenderar att skena iväg, koncentrera dig på något avslappnande, som t ex dina andetag. När du märker att din uppmärksamhet glidit iväg, rikta dem tillbaka på andningen.

Gör sängen till en fristad. Genom att konsekvent bara använda den till att sova i lär sig hjärnan att när du ligger i sängen ska den sova och inget annat. Det gör det lättare att somna. Regelbundna sovtider har också visat sig främja god sömn. Se till att rummet är så mörkt och tyst som möjligt. Ljud, ljus och alla andra sinnesintryck innebär arbete för hjärnan, så ju mindre desto lättare blir det för hjärnan att vila. Stäng av elektroniken. Telefoner som blippar, datorfläktar som surrar eller stand-byknappar som lyser stör mer än man tror. Vi sover också bättre om det inte är för varmt och om luftkvaliteten är bra, så sänk värmen lite på elementet och vädra gärna en stund innan du lägger dig.Anmäl
2014-03-23 21:45 #1 av: MrsGoldfire

Har sovit dåligt, sover bättre nu. Skulle aldrig ha TV i mitt sovrum och har så lite elektronik som möjligt, bara en wake-up lampa.

Anmäl
2014-03-26 16:57 #2 av: scheindel

ja, elektroniken stör mer än man kanske tror tills man tar bort den och märker skillnaden. TVn kan vara en riktig sömnbov :)Anmäl
2014-05-21 18:28 #3 av: Blanksteg

Jag som har många tankar (negativa och ångestfyllda) svävandes i huvudet när jag ska sova känner mig mer avslappnad när jag har på TV:n eller en ljudbok i bakgrunden när jag ska sova. 

Anmäl
2014-05-22 12:56 #4 av: scheindel

#3 vi är ju alla olika. de flesta sover bättre utan en massa ljud och ljus men det kan ju finnas undantag.

personligen skulle jag försöka hitta andra sätt att koppla av och hantera ångest och flygande tankar så att jag kunde sova utan en massa elektronik. har man svåra tankar kan ju tv eller ljud vara en distraktion från dem som gör att man kan somna, men de stör ofta sömnen så att den blir mindre bra. det verkar sundare att hantera ångesten istället för att försöka fly ifrån den med hjälp av distraktioner.

men funkar det för dig, så varför inte.Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.