allmän

Utan assistans stannar livet

2012-04-25 21:02 #0 av: dragonstar

Den 5 maj planeras det för en stor, landsomfattande aktion mot nedskärningarna i den personliga assistansen under parollen ”Utan assistans stannar livet”.


Tillgänglighetsmarsch

Själva huvudtillställningen kommer att genomföras på Slussen i Stockholms city under eftermiddagen den 5 maj. Hur programmet kommer se ut där är ännu inte fastlagt.

Där kommer betydelsen av den personliga assistansen uppmärksammas genom olika arrangemang, musik och tal. För att ge alla som vill en möjlighet att agera i den viktiga assistansfrågan finns det ett kompletterande upplägg. Det kallas ”freeze”-aktioner. Idén bygger på att alla som har en kamera eller mobil som det går att filma med ska kunna göra sin egen aktion – på egen hand eller tillsammans med andra.

Under parollen ”Utan assistans stannar livet” finns det en mängd situationer och platser där assistansanvändare stannar upp – freeze – mitt i händelsen och filmar detta. Det kan vara hemma i köket, på arbetet eller i den dagliga verksamheten, ute på stan eller varsom helst. Efter att ha stannat upp i låt säga 10 – 15 sekunder så avslutar personen det med att antingen säga eller ropa ”Utan assistans stannar livet!”

Detta är en aktion som arrangeras av ”Assistansanvändarna” – en grupp bestående av representanter för funktionshinders- och brukarorganisationer:

  • DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder
  • Neurlogiskt Handikappades Riksförbund (NHR)
  • Personskadeförbundet RTP
  • Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU)
  • Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
  • Handikappförbunden
  • Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA)
  • STIL- Personlig assistans på dina villkor
  • JAG – Jämlikhet Assistans Gemenskap

 

 

Denna artickel är lånad av Rörelsehinder ifokus

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-04-26 22:00 #1 av: MaMaMade

*Heja*!

Har jobbat som assistent åt en klient o jobbar just nu inom hemtjänsten med en klient som båda har kognitiva skador med allt vad det för med sig. Den yngre har nyligen blivt fråntagen hela sin assistans vilket är för jäkligt rent ut sagt! Skrikandes

Anmäl
2012-05-05 08:41 #2 av: EvaG

Här är dagens program med start klockan 14:00

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.