allmän

Patientföreninga

2012-04-25 20:57 #0 av: dragonstar

Vad är en patientförening och behövs de?

 

Handslag

Så här står det i Svenska Wikipedia (2012-02-07):

"En patientförening eller patientorganisation är en förening som samlar människor med samma sjukdom, eller liknande sjukdomar. En patientförening har ofta ett tudelat syfte, där den ena delen är att bedriva social och medlemsstödjande verksamhet. Genom föreningen kan medlemmarna stötta och hjälpa varandra att hantera sin sjukdom, och de konsekvenser denna får för deras dagliga liv. Patientföreningar försöker också ofta ta tillvara sina medlemmars politiska intressen, särskilt vad gäller sjukvården, samt främja medicinsk forskning som kan vara till gagn för den egna patientgruppen."

Då kan man fråga sig om de verkligen behövs eller om man kastar medlemsavgiften i sjön, som det så vackert heter. Jag säger att de behövs.

Visst man kan, som sjuk samt som anhörig, vända sig till läkaren om man får tag på denne eller varför inte till avdelningen där man kanske legat och fått sin diagnos. Ja om de nu har tid att svara och dessutom har de ju ofta andra sjukdomsfall att ta hand om. Har sjukdomen som du är drabbad av en patientförening så får du kontakt med en människa som själv är drabbad av sjukdomen eller så får du kontakt med någon som står sjukdomen nära. Du får alltså kontakt med någon som verkligen vet hur det känns att bli drabbad och som därmed har förståelse för dig och dina problem angående sjukdomen.

Ta mig själv som exempel när jag blev sjuk. Jag hamnade i ingen mans land och hade ingen att prata med och som kunde min sjukdom riktigt. Det är en udda sjukdom och det finns en mottagning för den i mitt län. Jag fick diagnosen tidigt på sommaren. När jag sedan skulle få kontakt med mottagningen hade de semesterstängt. Där stod jag med mina frågor och oro. Tänk om min sjukdom då hade en riktig patientförening som jag kunde ta kontakt med. Nu finns det en sådan för min sjukdom.

 

Artikeln är skriven utav LeffeD och lånad från Rörelsehinder IFokus

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-04-28 10:27 #1 av: Smålänning

Har ju vetat att det finns föreningar.. men inte tänkt på det närmare.

Men tror det kan vara bra för oss med olika problem, särklilt om man är ensam eller inte har så många vänner att tala med.

Kanske man kan känna sig ännu mer utanför om man går med i förening?? Ja, jag vet inte, men människor som förstår en och guld värt:) Så skönt när man träffar någon som har varit med om samma saker och förstår hur man känner... det är så bra.

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-04-28 15:42 #2 av: dragonstar

Jag tror mång aföreningar är bra, där kan de med likasinnade problem mötas och stötta och råda varandra. I vissa fall kan ju bara de som är specialister på ett ämne hjälpa specielt när det gäller med att ansäka om pengar och rett stöd till rätt person.

 

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.