sjukdom

Trötthet

2012-02-09 16:43 #0 av: dragonstar

Trötthet är i grund och botten en naturlig känsla, det betyder att kroppen behöver vila. Men i dagens samhälle är trötthet som ett problem allt vanligare.

Trötthet är i grund och botten en naturlig känsla, det betyder att kroppen behöver vila. Det är viktigt att hitta en jämn balans mellan sömn och aktivitet. Dygnsrytmer, matvanor, träning och stress påverkar vår trötthet. Så gör även rökning, alkohol, missbruk och olika sjukdomar.

Om du är trött kan du börja med att fundera över hur din vardag ser ut.

Sover och äter du regelbundet, motionerar du som du ska? Gör du inte det är det kanske dags att försöka ändra på det, tänk på att den första tiden ofta gör dig mer tröttare innan det vänder.


Är du sjuk? En pågående infektion påverkar vårt immunförsvar och därmed tröttheten. Är man sjuk behöver man sova mer. Det kan även vara så att tex dina järnvärden inte är som dom ska.  Du kan lätt ta reda på om det är något sådant genom att gå till din läkare och ta blodprov. Om några av dina värden inte är som dom ska kan man ofta lätt behandla dem med medicin eller tillskott och därmed bli av med tröttheten.  Infektioner och virus kan vara en orsak till trötthet och ett blodprov kan reda ut om det är det som är problemet.

Din sömn kan även den var nyckeln till din trötthet, snarkar du och har andningsuppehåll kan det leda till trötthet, detta är isåfall något du bör prata med din läkare om. Nattliga andningsuppehåll kan behandlas med bland annat bettskena, näsklämma och mask för övertrycksandning.


Om du röker eller missbrukar bör du sluta, sök hjälp. Ingen säger att det är lätt men att sluta blir ju då ett livsval och kan då både hjälpa mot tröttheten men även motverka många andra problem och öka din livskvalitet.


Är det så att det är stress, depression eller annan psykisk problematik som åstadkommer tröttheten, är en samtalskontakt första steget, det finns olika former beroende vad för problematik du har och vad som passar just dig.


Sen finns det ospecificerad trötthet, vilket är trötthet man ännu inte hittat förklaringen till. Att säga att man har det är inget man kan göra om man inte genomgått allt annat på listan ovan, men om du både själv och med hjälp uteslutet allt som kan tänkas står du kvar med ospecificerad trötthet. Det betyder inte att du inbillar dig, utan att man måste närma sig tröttheten på ett annat sätt.


Hur tröttheten känns och yttrar sig kan vara en riktlinje på vad som är fel. Fysisk trötthet betyder att du känner att kroppen inte orkar lika mycket som tidigare.

Mental eller psykisk trötthet innebär att du inte orkar ta emot eller bearbeta fler intryck eller impulser. Det kan också finnas en trötthet som innebär att du inte känner något engagemang, att du inte längre orkar bry dig.

Egenvård vid trötthet


•    Regelbundna vanor.
•    Undvik sömnmedel.
•    Ät näringsriktig mat på regelbundna tider.
•    Drick mycket vatten.
•    Gå ut varje dag. Dagsljuset hjälper kroppen att finna balans.
•    Ha bra belysning inomhus under det mörka vinterhalvåret.
•    Ta inte på dig mer arbetsuppgifter.
•    Gör sådant du blir glad av.
•    Motion gör att du känner dig piggare. Promenader är bra motion.
•    Försök att gradvis öka din aktivitet. Börja inte hårdträna direkt efter att du har varit sjuk.
•    Sluta röka.

Skrivet av Emma ”Dragonstar”
Informationen är hämtad från:


http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Trotthet/

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2012-03-10 15:29 #1 av: Smålänning

putt

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.